Ременски: Земање отисок од прст за идентификација е криминалистичка метода, никако не е статистичка операција како што е пописот

You must need to login..!

Опис

Многу бргу се влета во дебата за предлог кој не е проучен и изанализиран. Но и позицијита и опозицијата не го исклучуваат како можност земањето отисоци од прст заради идентифдиација на граѓаните при спорведување на пописот. Јас сум единствено согласна со ставот дека попис мора да има, но не сум согласна дека отисоците од прсти се релевантен метод за спроведување на пописот, изјави во Утрински брифинг проф. д-р Фросина Ременски.

Како една од причините Ременски вели дека дактилоскопирањето (земање на отисоци од прсти заради идентификација) е криминалистичка метода, а не е статистичка постапка и операција. Пописот на населението согласно закон и сите важечки европски стандарди го прават Заводите/Директоратите за статистика на земјите, во ниту еден случај МВР. МВР во својата законска регулатива има услови и цели за примена на полициско овластување “утврдување на идентитет на лице”. Попис на населени преку идентификација на граѓани преку отисоци од прсти не е законска надлежност на МВР.

Целиот разговор со проф. д-р Фросина Ременски погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

eighteen − 16 =