🎥 Ректорот на УКИМ, Јанкуловски: Поединци и групи неосновано се обидуваат да наштетат на изборот на нов ректор – дебата треба, но не со оние кои плукаат и дикредитираат

You must need to login..!

Опис

Со огромно мнозинство ректорската управа го распиша огласот за избор на ректори и тоа во времетраење од 5 работни дена. За некој кој што има сериозна визија за универзитетот и е професионалец мислам дека не е пречка да се пријави, изјави рекоторот на УКИМ проф. д-р Никола Јанкуловски, на зачестените напади околу изборот на ректор на УКИМ.

-Се уште не знам кој се ќе биде кандидат. Сигурно на дебата не би излегол со некој кој што континуирано ме напаѓа и плука. Јас во принцип не сум против дебати, но само доколку се конструктивни., Сите оние кои се залагаа да биде траењето на конкурсот 30 или 40 дена во своите размислувања не беа контруктивни, бидејќи доколку се пробијат роковите тоа нема да води кон добро, бидејќи би се дошло до крајно непопуларна ситуација да се постави вд ректор. Јас со ништо нема да можам да бидам амнестиран доколку некој ме прозве зошто не сум успеал во законски рок да овозможам избор на нов ректор, изјави Јанкуловски и додава дека постоечките синдикати немаат ништо направено за време на своето постоење околу покачувањето на платите на вработените во УКИМ.

-Независниот синдикат не успеа да ги покачи платите, па дури ни оние 10% не ги добивме. Јас секогаш сум за дијалог и соработка, но од самиот почеток видовте колку сум напаѓан и колку се обидуваат да ми наштетат на угледот и работата. Јас како ректор треба да се грижам за благостојбата на вработените. Кога се прави колективниот договор тој се прави помеѓу синдикатот и основачот, во случајот Собранието, вели Јанкуловски.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

thirteen + 5 =