Рамбабова: Со измените на Законот за работни односи се отстрануваат недостатоците од членот 104 односно нарушувањето на принципот на двостраност

You must need to login..!

Опис

Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за работни односи е предложен од пратеничката група на СДСМ, а целта е да бидат отстранети одредени недостатоци кои што ги има постоечкиот закон за работни односи.

-Таму во членот 104 се регулира престанокот на работниот однос на вработениот со истекот на 64 години старост или 15 години работен стаж, меѓутоа се остава и можност доколку работникот поднесе писмено барање до работодавачот договорот да му биде продолжен најмногу до 67 години. Со тоа сметаме дека на овој начин е нарушен принципот на двостраност односно со самото поднесување на барање за продолжување работодавачот е должен да му го продолжи работниот однос на вработениот без разлика дали тој има потреба од него или не, вели за УБ Емилија Рамбабова од редовите на СДСМ.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

two × 1 =