Разговор со новинарот Тони Димков, добитник на наградата “13 ноември”

image

You must need to login..!

Опис

Годинашен добитник на наградата „13 ноември“ за публицистика што ја доделува Град Скопје е новинарот Тони Димков, долгогодишен новинар и уредник на „Културен печат“, кој излегува секоја сабота во весникот „Слободен печат“, кој по една година од излегувањето на прилогот, тој имал фантастичен прием кај читателите.

„Свесни сме дека од година во година, културата се истиснува од медиумите, или се известува само површно, без анализи, без интервјуа со уметниците и авторите, најчесто врз база на „копи пејст“ информација пратена од некоја „пи-ар“ служба и мислам дека со „Културен печат“ тој пристап да го променив и токму затоа имаше таков одзив кај читателите, кои почнаа да читаат поинакви текстови за културата, коишто не успеваа да ги најдат во другите медиуми. Направивме еден контра удар во моменти кога се намалуваа или веќе сосема исчезнуваа редакциите за култура.

Сум работел во редакции што имало пет – шест новинари што следат само култура во различни области: еден е специјализиран за театар, друг пришувал рецензии за книги или сликарство и така е најпрофесионално кога за секоја област има специјализиран новинар и не скока од тема во тема, не трча на четири настани во текот на една вечер. Идеална ситуација кога би имало мала редакција на новинари кој ќе го дадат максимумот, ќе бидат поупатени и самот така ќе бидат професионални.

Со моето триесетгодишно искуство во култура, не би си дозволил да пишувам политички коментар, или економска анализа зашто навлегувањето во други сфери може да биде или дрскост или неукост“, вели Димков за Утрински брифинг.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

ten + 11 =