🎥 ЕУ за аграрот многу, Северна Македонија одвај користи 50 насто

You must need to login..!

Опис

Завршуваме недела во која ќе се заврши еден голе и значен прокет што на одреден начин е тест за македонските капацитетит и институционални и од аспект на идеи за реализација на проекти од ИПАРД фондовите. Развојот на аграрот и агро-механизацијата будат голем интерес.

Гостин во Утрински брифинг беше директорот на АФПЗРР, Николче Бабовски.

-Оваа мерка е наменета и нуди можност за реализација на инвестиции во секторите: растително, сточарско производство, преработка и директен маркетинг на сопственото земјоделско производство, производство на енергија од обновливи извори за сопствена потрошувачка. Во овој повик тракторите не се прифатлива инвестиција, вели Бабовски.

-За овој програмски период и додека јас сум чело на оваа институција покажавме дека знаеме да ги користиме средствата од ИПАРД фондовите. Од 2007-2013 беа искористени не цели 13% од 120.000.000 евра. Тогаш имавме на располагање многу поголем буџет. Заатоа што тогаш не се искористени сега се намалени на 80.000.000. Но во последниот период грашаните на Македонија покажаа дека инвестирањето во земјоделието носи добри резултати, дека земјоделието има капацитет, смета Бабовски.

-Во овој период нбаправивме добар исчекор во голем сегмент да дојдеме до квалитетен производ и со тоа да придонесуваме до јавното здравство, бидејќи сите проекти имаат клаузула дека корисникот на овие средства на крајот од инвестицијата мора да ги достигне националните и европските стандарди како услоив средствата да бидат вратени на секој еден апликант, вели Бабовски.

Целиот разговор со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, погледнете го во видеото.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

four × 1 =