Развивање на свеста за менталното здравје и улогата на психологот во училиштето, разговор со психологот Јасмина Дечков

You must need to login..!

Опис

За разика од претходно, родителите се повеќе се јавуват за помош и поддршка на нивните деца, бидејќи забележуваат најразлични отстапувања во однесувањето кое било карактеристично претходно. Најчесто се говори за апатичност, како во наставата така и во дружењето. Има се помала желба да се излезе надвор и да се дружат со врсниците. Не ретко се јавува анксиозноста, стравот како чувство во оваа година не ги избегнува и најмалите. Потешки случаи не се пријавени, но генерално присутна е таа нервоза, нетрпеливост, апатичност и анксиозност која родителите ја детектираат кај соите деца, а пота ја пријавуваат во училиште со барање за помош, изјави во Утрински брифинг, Јасмина Дечков, психолог во основното училиште „Партеније Зографски“

Веќе работиме работилници со учениците. Улогата на училишните психолози преку протоколите кои ги изработивме е подигање на свеста за менталното здравје, вели Дечков.

Целиот разговор со психологот Дечков погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

3 × 1 =