?? Проф. Шукаров: Нови задолжувања за реалната економија а не само за социјални трансфери

You must need to login..!

Опис

-Ние се уште не сме во рецесија. треба да настапат два квартала едно по друго со негативни стапки на раст, па дури тогаш да се прогласи рецесија. Позитивниот квартал кој што заврши во март имавме позитвна стапка на раст, минимална но сепак доволна, тој квартал да не биде дел од онаа сукцесја. Ние сега знаеме дека економијата е во драматичен пад, знаеме дека вториот квартал ќе биде негативен, не знаеме колку, но знеме дека ќе биде негативен. Може да очекуваме дека и третиот квартал ќе биде негативен, но да прогласиме рецесија можеме дури некаде при крајот на 2020 година, изјави за утрински брифинг универзитетскиот професор Мирољуб Шукаров.

-Дали и колку време ќе трае ресецијата е прашње на кое што не можат д аодговорат стручни лица зад кои што стојат големи институти и од Европа и од САД. Тие ги ревидираат своите прогнози на стапките на раст или одвивањето на динамиката или трендот на пад на економијата. Германија имаше дури до -17 % ревидирана. ЕУ последната стапка на ревидираност е под 9 % за 2020, а прогнозите се дека во 2021 ќе има динамичен раст, толку динамичен па дури 2,5 повисоки стапки што до сега нормална стопанска динамика, вели Шукаров.

-Можеме да прогнозираме, со сигурност дека голем делк од еконмската активност ќе се заснова на домашните финални потрошувачки и тоа е и кај нас случајот. Кај стапката на раст кога немавме КОВИД криза беше заснована на растот на финалната потрошувачка. Сега ова што се случува е фрапантно голем пад на финалната потрошувачка. Тоа ќе биде потпора за идното темелење на стапките на раст и прогнозите на светските економии па и нашата. Со тоа што ние сме реидуална економија и ќе треба да чекаме што ќе се случува со оние сектори кои што можат да продуцираат нешто и да задоволат нечија туѓа, странска побарувачка и дури тогаш да реагираме. Доколку статистички анализираме ќе видиме дека вкупниот пад кај нас е точно кај тие извозни сектори и тоа по новите сектори, а не на традиционалните гранки. Со заѓивувањето на економската активност на нашите најголеми трговски партнери, по извесно време ќе се појави активноста и кај нас која што ќе биде проследена со големи нарачки итн. Ние би требало да го прогнозираме растот и кај нас, но малку позадоцнето од она што би се случувало во развиените земји кои се наши извозни партнери.

-Стопанската структура кај нас е прилично неповолна. Во овие неколку години, почна да се забележува структурно прилагодување кон современите, модерни гранки на економијата а токму тоа не чека и во наредниот период. Јас очекувам дека тука ќе настане идната револуција во економијата и ние мислам дека тука треба да направиме нешто и подготвени да го дочекаме новиот бран.

-Нашата Влада презема одредени чекори кои не се специфични само за нас, туку ги преема оние кои веќе беа познати и преземени од сите земјо во светот. Се интервенираше и на страната на понудата и на станата на побарувачката. Јас не сум заговорник на интервенционализам, но во овој момент во ваква состојба нема друго. Мора да се преземат мерки и да се ублажат последиците од една страшна светска криза, особено на социјален план. . Се гледа дека има голем пад на буџетските приходи, а затоа во исто време има и голем раст на буџетските расходи кои што се резултат на трансферните плаќања. Токму за тоа да се одржи каква таква екјономска и социјална стабилност на земјата. Тоа не е правец кој треба да се поддржи во иднина, напротив треба да се остават стопанските субјекти колку што можат посамостојно да ги планираат активностие и производните процеси. Да не очекуваат помош од Владата и јавниот сектор но во овој момент тоа не може да се избегне, мора да се прифати така, инаку ќе колабира комплетно економијата, изјави за Утрински брифинг универзитетскиот професор Мирољуб Шукаров.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

8 − 1 =