Проф. Шајновски: Финансискиот ситем стабилен – Конзервативните политики добра основа и гаранција за зачувување на солвентноста на друштвата за осигурување

You must need to login..!

Опис

Генералната оценка за финансискиот систем е дека е стабилна. Во комитетот за финансиска стабилност и сите членки во него, ги презентиравме најновите податоци. Единствениот заклучок е дека финасискиот ситем е стабилен. Тој е стабилен бидејќи сите преземаат мерки ударот од Ковид да не се одрази врз финансиските институции. Значи политиките кои ги преземаат сите регулатори, а јас можам конкретно да зборам како претседател на агенцијата за супервизија на осигурување, обезбеди такви мерки со кои на почетокот на април ја зголеми ликвидноста во осигурителниот сектор и во исто време ги стабилизраше финансиските резултати. Тоа се мерки кои даваат резултати одреден временски период.

Ситуацијата сега за сега е стабилна, осигурителните компании исто така и мислам дека од тој аспект не треба д се има стравувањеа во каква состојба се наоѓа осигурителниот пазар, а по она што се изложи на Комитетот за финсиска стабилност ниту пазарите кои тие ги регулираат, изјави проф. Крсте Шајноски, претседател на Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на осигурување.

-Вкупната актива на осигурителниот пазар е 23,9 милијарди денари, и пенетрацијата која осигурувањето ја има во финсискиот систем е 3,5% што е исклучително мало учество во споредба со останатите развиени земји. Прашање кое се наметнува е како сите заедно да ги изградиме подеднакво јаки столбовите на финансискиот систем. Ние живееме во банко-центричен финасиски ситем каде со 85% од финасискиот систем доминира комерцијално банкарство, вели Шајновски и додава дека финасискиот систем претставува крвотокот на економијата и не може да се има квалитетна економија без правилно развиен финасиски систем.

Целиот разговор со проф. Шајновски погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

15 + sixteen =