Проф. Стојанов: Во вонредни околности или стануваш подобар или полош – состојбава го вади на површина сето она што сме го ставале „под тепих“ а било копензирано со социјална интеракција

You must need to login..!

Опис

Оваа пандемија можеби е првата пандемија и нема точка на земјината топка која не е допрена. Теоретичарите на заговор кои велат дека после ова ќе настане еден нов свет – не треба да бидеме ни многу оптимисти ниту песиммисти, но дефинитивно го променува светот, особено личноста.

Јас уште од почетокот велам дека ако ништо друго со овие мерки во кои ни е ускратен социјалниот живот, социјалните контакти, контактите со ближните, на некој начин во вакви ни покажува колку човекот е осамено суштество. Аристотел го дефинира како зоон политикон и вели дека човекот не може да живее сам, а за тоа да го прави треба да биде Бог или ѕвер. После векови Ниче му одговоара – да прав е Аристотел, за човекот да живее сам потребно е да биде Бог, ѕвер, но додава и филозоф. Во таа смисла оваа состојвба е најфилозовската состојба на духот на денешната заедница, изјави во Утрински брифинг проф. Трајче Стојанов.

Осамонста, средбата со самиот себе е и добра, но и лоша. Еднаш се раѓаме фиички, но целиот живот духовно. И само во средбата со самиот себе си се брусиме. Нашиот живот меч се кали само со самите себе. Ние цел живот се натпреваруваме со самите себи си, вели Стојанов.

Целиот разговор со проф. Трајче Стојанов погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

19 − twelve =