Проф. Спасовска: Соработката помеѓу компаниите и Универзитетите мора да биде силна, ако сакаат да имаат добро обучени кадри со завршувањето на студиите

You must need to login..!

Опис

На Македонија според агендата на работната сила и недостигаат најмалку 1.500 инжинери во овој момент.

-Оваа година по 19-ти го доделуваме Инжинерскиот прстен на 12 студенти од пет државни Универзитети. Прстенот го долеуваат Инжинерската институција на Македонија, каде што јас сум претседател и Комората на овластени архитекти и овластени инженери, изјави во Утрински брифинг проф. д-р Христина Спасовска, проректор на УКИМ.

-Ако некогаш високо развиените земји, па тоа се рефлектираше и кај нас, бараа строго насочени инженерски кадри, кои веднаш можете да ги ставите во процесот на производство и веднаш да ви носат приходи, сега се повеќе се бараат широко образовани инженери, кои лесно можат да се вклучат во процесот на прозводство на било која позиција, на било кое работно место.

-Потребни им се фундаментални, базични знаења, но и практична работа во текот на студирањето.

Проф. Спасовска додава и дека тоа е еден комплексен процес, што како универзитетски професори, како факултети и Универзите се согледуваи додава дека соработката помеѓу Универзитетот, Факултетите и компаниите мора да стане поцврста.

-Обично велиме дека компаниите не секогаш се многу заинтересирани уште од почеоток на студирањето на младите да се вклучат во процесот на обука и дообразование.

-Јас предавам предмет во осми семестар – Технолошки иновации и вообичаено поканувам менаџери од компании од нашиот сектор да оддржат предавање. Интересот е голем, но сметам дека осмиот семестар е касно за да регрутира студент да работи во дадена компанија.

-Вообичаени модели и механими за да ги изберете најдобрите е уште во втора година дадена компанија да доделува стипендии, а со тоа со практичната работа да ги вклучи во компаниите, смета проф. Спасовска.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

three × 2 =