Проф. Ременски: Бегството на Мијалков е голем удар и срам за нашиот правосуден систем

You must need to login..!

Опис

Бегството на Мијалков е голем удар и срам за нашиот правосуден систем. За мене ова не е неочекувано и е голема опомена час поскоро да се направи реструктурирање на редовите на рамките на институциите по однос на одговорноста, за прашањата за оваа „дозволена неказнивост“. Ако Таргет – Тврдина беше случајот кој што многумина го именувана „мајка“ на сите случаи, јас се чудам како Сашо Мијалков и сите останати во процесот, не ја дочека пресудата во притвор. Зачудува леснотијата со која што и ЈО и Судот,а секако и полицијата во делот на превентивата, го занемарува моментот дека токму запретената казна во овој случај, дозволи Мијалков да биде на слобода и да ја дочека пресудата и да не се даде во бегство. Сашо Мијалков требаше да биде во притвор сиот период додека се водеше случајот, но не само за незаконското прислушкување, туку и за многу случаи кои сега ќе се актуелизираат, изјави во Утрински брифинг проф. Фросина Ременски.

Одговорноста за бегството на Мијалков не би ја лоцирала во овој момент, туку неа ја лоцирам многу поодамна – во фактот што ние немаме одговори за бегството на Никола Груевски, а ни се отвора прашањето за бегството, ако воопшто е бегство, за Сашо Мијалков. Изостанува проценката дека токму за вака високопрофилирана структура на обвинети во случај како што е овој, зборува дека вние воопшто не сме ја научиле лекцијата, дека доверба во вакви типови системот и не треба да има и факт е дека сега е неминовна реорганизација на овој процес, во смисла на барање на одговори и слабите карики во рамките на самиот систем кои дозволуваат вакви случаи да остануваат неказнети, вели Ременски.

Јас сум премногу професионално реолтирана за да можам денеска да зборувам и се да кажам за ова што денеска не осамна како вест, но очигледно е дека е користат недореченостите во системот, се користи корумпираноста на системот и еве од денеска ќе почне префрлувањето на одговорноста, смета Ременски.

Во контекст на фалсификувањето на возачките дозволи го реафирмирав фалсификатот за набавката на лабараториите – наменски за МВР, а на штета на факултетот. За д ај направам таа паралела каква е одоговрноста за полициските службеници кои фалсификувале возачки, а а каква е одоговрноста, односно немањето на одговорност на полициски службеници кои фалсификувале тендерска документација за незаконско опремување на МВР. И еве го одговорот и на претходните прашања – зошто селективно се пристапува кон утврдување на одоговорност за две исти работи, можеби и многу пострашна е оваа за која пишувам по однос на фалсификувањето на тенмдерската документација, зошто тоа е опрема кој што служи за добивање на соодветни производи кои ги пласира Обвинителството во судски постапки. Овие 8 лица ставуле потпис каде што лажно се претставиле како – вработени на Факултетот за безбедност и меѓу другото кажале дека Факултетот има девет лаборатории. На сето ова кумувал министерот за внатрешни работи, кумувал побегнатиот директор, друг директор на БЈБ, кумувале министри за образование и наука почнувајќи од Никола Тодоров, преку Панче Кралев, Спиро Ристовски, такви фиктивни одлуки носеле Никола Груевски како премиер и вицепремиерите Ставревски и Пешевски. Тоа е врвот на пирамидата на политичари одговорни за овие незаконски работи, вели Ременски.

Целиот разговоро со проф. Фроина Ременски погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

20 + five =