Проф. Наков: Потребно е компаниите да се посветат на сопствениот развој и примената на меѓународните практики

You must need to login..!

Опис

Денешната криза не е само економска туку поседува многу елементи на здравствено-социјална. Она што на почетокот на нејзиното појавување во нашата држава изгледаше како краткотрочна проекција за намалување на клучните економски индикатори, сведоци сме дека ќе се провлекува во 2021 година. Ние сме зависни од меѓународните тенденции на опоравување, но повеќе фактори придонесуваат кон очекувањата во 2021 година.

Најнапред сведоци сме дека кон крајот на оваа година беше оформен новиот сојуз, кој претставува интеграција на 15 држави, предводени од Кина, Јапонија и Јужна Кореја, во рамките на кои се изврши унификација на системите на економска соработка преку елиминарње на царински и вонцарински ограничувања. Ова сериознќе влијае врз поттикнувањето на степенот на соработка, изјави во Утрински брифинг професор Леонид Наков.

Доколку се погледната анализите кои држави имаат најмал пад на БДП, ќе забележиме дека тоа се високо технолошки развиените држави. Тајван е со пад од 0,6% на БДП. Во ова рангирање Шпанија, Велика Британија се наоѓаат на последните места, вели Наков.

Се согледува дека моделите на европските држави кои почиваат на систем на додадена вредност, но во услови на јасно поставени конкурентски дејности и гранки, тоа значи аспектите во кои нивните економии се најсилни, тие знаат како да ги обединат и заштитат во постојната кртиза, особено што знаеме дека побарувачката е намалена, смета Наков.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

ten + 2 =