Проф. Лазаров: Ни претстои тешка финансиска и економска година со голем буџетски дефицит

You must need to login..!

Опис

Македонија нема да го достигне нивото на БДП од крајот на 2019. Последните проекции тоа го потврдуваат. Според ММФ земјава ќе заврши со -5,4% негативна стапка на раст, што не е далеку од вистината имајќи ги во вид индикаторите од третиот квартал, изјави во Утрински брифинг професорот на Штипскиот универзитет Дарко Лазаров.

Индустријата не може да ја гледаме на краток рок. Овие падови се резултат на кризата, бидејќи најголемиот дел од преработувачката индустрија е извозно ориентирана и тоа дефинитивно не влече назад. Но не треба да се гледа на краток рок и да се гради економија за среден и долг рок, со краткорочни несистемски политики. Ова е гаснење на пожарот, но проблемите и пред кризата нема да исчезнат и по завршувањето, напротив, тие ќе се кумулираат и се потешко ќе им биде на македонските компании да изввезуваат, произведуваат, бидејќи ние имаме системски проблеми со конкурентноста.

Мислам дека владата погреши во периодот 2017 – 2019 кога во услови на позитивни светски текови, не влезе во суштинските, храбри политики за преструктуирање на економијата. Сега видовме дека во четвртиот пакет на антикризните мерки, одредени барања на коморите беа интегрирани , но тие за жал се пролонгирани за 2021 година и се уште не е извесно какви резултати ќе дадат во делот на справување со самата криза, вели Лазаров и додава дека НБРМ излезе со податок за Македонија каде што се вели дека втор квартал по ред има нето одлив на странски инвестиции.

Во Бугарија, на пример, во третиот квартал од 2020 година има 500 милиони евра странски директни инвестиции. Србија има 350 милиони, каде во вториот и третиот квартрал има 930 милиони евра инвестиции. И сега зборуваме за криза или погрешни екомонски политики во периодот од 2017-2019. Ако нешто требаше да се задржи од претходната влада на ВМРО-ДПМНЕ беше моделот на странски директни и нвестиции. Сигурно ќе се потсетите дека овие 930 милиони евра во Србија е базиран на моделот копиран од македонската политика, вели Лазаров.

Целиот разговор со професорот Лазаров погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

eight + six =