Проф. Лазаров: Македонската економија е пред сериозен број на економски предизвици

You must need to login..!

Опис

Лесно популистички ветени брзини и тешко остварливи финансиски аранжмани?

-Македонската економија е пред сериозен број на економски предизвици кои ќе следат во наредниот период, посебно во делот на очекувањата на една сериозна група на луѓе од јавниот сектор, а тоа се просветните работници, луѓето во образовниот сектор кои се столбот на едноопштество, бидејќи сите ние знаеме дека образованието и човечкиот капитал е најголемото богатство на целата нација, изјави за Утрински брифинг Проф. Дарко Лазаров.

-Тука требаше да инвестираме не само сега, требаше да инвестира и порано, а уште повеќе во иднина, но начинот на кој тоа го правиме треба да биде системски, организирано, предвидливо со соодветно дефинирана стратегија, вели проф. Лазаров.

-Ова што во моментов го гледаме е очекуван резултат на образовните работници и тие имаат свои права во почитување на Законот за колективни договори, каде што висината на нивните плати се утврдува согласно со минималната плата. Така што од аспект на нивните права, овие постапки се очекувани, со оглед на фактот што во изминатиов период голем број на владини претставници најавија дека ќе има усогласување на платите во јавниот сектор, виза ви минималната плата. Имаше голем број на најави дека ќе има зголемување на платите во јавниот сектор, додава Лазаров.

Тој смета дека во економијата за да се направи еден потег, или да се донесе една мерка преку една политика треба да се видат сите ефекти кои што таа политика би ги имала во наредниот период.

-Ако донесете таа мерка, политика, да ја имплементирате тогаш треба да бидете спремни од претходно направени анализи, затворени буџети, за да можете во наредниот период да ги имплемнтирате сите мерки кои ќе следат понатаму, вели проф. Лазаров.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

3 + 7 =