🎥📞Проф. Колозова во УБ за феномените и проблемите кои се појавија во менаџирањето со КОВИД-19

You must need to login..!

Опис

-На почетокот се почна добро. Првите три недели целиот приод кон справување со КОВИД-19 кризата ми изгледаше многу европски и многу ситематичен. Мој впечаток беше дека народот соработуваше. Потоа настануваат феномените во менаџирањето со кризата и проблемите кои никнаа.

-Јас не можам да објаснам која е причината. Според анализите се работи за одреден притисок, кој што ако ги гледате изјавите на министерот на почетокот се спортивставени на оној притисок кон поголема авторитарност, инсистирајќи дека состојбата е под контрола, за после да се почне со мерки во стил на Вучиќ и Еди Рама, кои беа прогласени, особено Вучиќ за проблематичен на начинот на кој што беше проблематичен и Груевски во очите на Брисел – неговите мерки почнуваат да се имитираат, контрола и полициски час – наместо карантин, изјави за Утрински брифинг, универзитетската професорка Катерина Колозова.

-Од мигот на прогласување вонредна состојба, изгледаше како Македонија во секој чекор да ја следи политиката во Србија: наместо карантин (сеедно дали делумен или на принцип 24/7) беше воведен воен полициски час според моделот на Србија (понекогаш со неможност да се напушти домот ни во тек на 61, па и 85 часови освен за прашања на живот и смрт), парламентот (иако поради затекната околност) не функционира, и со тоа, покрај Србија и Унгарија, се вбројуваме во единствените три земји во Европа кои функционираат без парламент во екот на пандемијата. Дополнително, Македонија и Србија се единствените кои прогласија вонредна состојба во регионот, а, покрај тоа, спроведоа и „радикални мерки“ на контрола на движењето, честопати на штета на вистинскиот ефект врз здравјето на луѓето и борбата против ширењето на вирусот.

Целиот раговор со професорката Катерина Колозова погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

2 + 20 =