Проф. Земон: Светот е посложен и процесите се случуваат брзо – мултикултурализмот нема алтернатива

You must need to login..!

Опис

Организираме конференција со работен наслов „Духот и сенките на Југославија – процеси и рефлексии 30 години по распадот на СФРЈ“. Ќе биде онлајн меѓународна конфереција. 25 јуни е денот кога Словенија прогласи независнот. Тој ден преставува физичкиот распад на Југославија иако распадот започна можеби и порано. Но нас не интересира што се случува овие 30 години на овој простор. Дострелите што ги имаше таа држава во спортот, науката, општеството, културата беа врвни, изјави во Утрински брифинг директорот на Центарот за напредни истражувања, проф. д-р Рубин Земон.

Една од работите што сакаме да ги направиме ова лето е еден вид на летен Универзитет. Како академска заедница, како невладин сектор, треба да поразговраме со Бугарија да видиме кои се тие аспекти кои ги губиме или што ги пропуштаме. Да збориме за теми кои не се прашање на идентитет и историја. Сакаме да ангажираме што поголем број на панелисти, да се организира форум дискусија каде што секое препладне ии попладне различна тема ќе има од Договорот за добрососедство со Бугарија, студентите и експертите да можат да се вклучат во расправата.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

nineteen + fourteen =