Проф. д-р Јовановиќ: Можна е стагфлација! Потребен е стимул од страна на монетарната политика

You must need to login..!

Опис

-Најверојтно ќе дојде до рецесија, инвазијата врз Украина ќе доведе до економска криза. Има неколку канали преку кои војната ќе вријае врз Европа пред се преку повисоките цени на производите поради поскапувањето на нафтата.

-Преку намалената економска активност, Русија е значајна економија и дава 3 проценти од светскиот БДП. Со забавувањето на БДП во Русија ќе забави и БДП во ЕУ а тоа секако ќе се одрази и во Македонија.

-Третиот канал е преку финансиските пазари, а четвртиот преку покачувањето на каматните стапки.

-Оваа криза може да предизвика не само краткорочни туку и долгорочни последици и да доведе сдо стагфлација.

-Тоа ќе значи дека 5 до 10 години да имаме забавен економски раст, што доколку се случи тоа ќе биде посериозно, вели за УБ, финансискиот експерт од Виенскиот институт Проф. д-р Бранимир Јовановиќ

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

nineteen − sixteen =