🎥📞 Проф. д-р Шкариќ: Во истата секунда кога ќе заврши вонредната состојба продолжуваат изборните дејствија -доколку се одложат можат да бидат оспорени од Уставниот суд

You must need to login..!

Опис

Не може Уставот да се толкува само со чоитање на неговите одредби. Потребно е и теориско познавање. Ова прашање што е поврзано со распуштање на собранието е тесно поврзано и со тероријата на парламентаризмот. Без познавање на тааа теорија не можете да дадете точно толкување на значењето самораспуштањето. Нашето Собрание се распушта или самораспушта само во случај кога треба да следуваат предвремени избори. Се распупшта од внатре по предлог на пратенцитите. Во другите земји кај што постои вистински модел на парламентаризмот, тој се распупта под притисок нанадворешните фактори. Кај нас штом се распушта, се распушта заради тоа да се оди на предвремени избори. Штом се оди на предвремени избори мандатот на пратениците престанува, изјави за Утрински брифинг, универзитетскиот професор, д-р Светомир Шкариќ.

-Смислата на одредбата дека Собранието е во постојано заседание значи дека собранието само одлучува кога ќе има седница. Но тоа важи само за редовното Собрание. Штом ќе се распушти, готово е. Кога се пишуваше Уставот предвидена е вонредна, воена состојба, но никој не размислувал што ќе се случи ако Собранието се распушти пред настапот на таквата сосотојба, вели д-р Шкариќ и додава дека Уставниот суд стои на истото стојалиште.

Околу правната логика дека сега практично не треба да се отвара дебата кога треба да се одржат изборите, Шкариќ вели дека изборните дејствија треба да продолжат во истиот момент кога престанува вонредната состојба.

-Во истата секунда кога ќе заврши вонредната состојба продолжуваат изборните дејствија. По престанокот од вонредната состојба остануваат уште 28 дена за да се пополни рокот од 60 дена каде што Уставот е дециден. Ако тој рок се пробие Уставниот суд може изборите да ги прогласи за неуставни, вели Шкариќ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

9 + 9 =