Проф. Бојаџиев: Како побрзо во Европа

You must need to login..!

Опис

Темата е непоходноста за размислување на алтернативи на МК за ЕУ, како што е ЕЕ зона. 

– Прво, не сме почнале да одиме во таа насока. Треба некој да го поттикне тоа. Вистина е дека ние воЕУне можеме да влеземе следните 30 години. Ако тргнеме оттука треба да кажеме што ќе сториме за да ни биде подобро тука. Не ни треба ЕУ за да имаме чиста улица, тоа можеме и сами. ЕЕА е формирана 1994 во Мастрихт, значи единствен пазар и регулатива и европскиот суд во Луксембург што ни треба (корупција) и значи партнерски однос со ЕУ. Слободната движење е поволност занашат држава за ЕУ е заштита од илегална миграција.

– Процедурите се тешки, треба да се промени договорот дека членки се ЕУ и земјите од ЕФТА. Отворен Балкан е добра почетна основа и може да го иниираат ова праашње пред Советот на Европа. Отв Балк е најдобар проект досега.

– Европа не е само Еу туку многу слоеви и ние сме навлезени таму, на пр сме членка на Совет на Европа, партнери сме преку Спогодба за асоц и стаб, па шенген и тн. Наша одговорност е животот овде да го направиме пдообар и според мене тоа е ЕЕА -Нас сега ни е затворена вратата пред носот. МК испорача со големи жртви, а ЕУ не испорача. Но не може да имаме став Калимерно нема правда

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

eighteen + nine =