Пролет – време на алергии и како да се справиме, разговор со Д-р Димова

You must need to login..!

Опис

Се поголем број од популацијата станува погодена од пролетните алергии пред се заради тоа што со зголемувањето на аерозагадувањето, осетливоста на организмот се зголемува. Една голема група на луѓе што имаат алергиски реакции се всушност децата и тогаш најчество почнуваат да се јавуваат пролетните алергии, односно вообичаено од периодот од втората до петтата година. Сепак нема возрасна група која не може да биде засегната од пролетните алергии, односно може да се појави кај било која возраст, изјави во Утрински брифинг Д-р Александра Димова.

Најчестата и првична манефистација на пролетните алергии кои се во суштина полески алергии, значи алергии на поленот прво од дрвата кои почнуваат да цветаат уште од февруари, па веќе во овој период почнуваат да цветаат тревите кои се поизразени алергени, така што целиот пролетен период за луѓето кои страдаат од вакви алергиски реакции се критинчни. Првичниот симптом е кивавицата, воспаление на слузницата на носот, но ретко алергијата останува манифестирана само со тој еден симптом, често се комбинира со коњуктивитис, и како најтешка компликација се јавува бронхијалната астма која дава отежнато дишење, вели д-р Димова и додава дека неизлегувањето од дома претставува терапија кога алергијата веќе ќе се манифестира.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

3 + 5 =