Проектот „Сега“ – отсечок од мноштвото и непосредна асоцијација на човековата идеја за дом и соживот

You must need to login..!

Опис

Национален претставник на нашата држава оваа година да биде проектот на проектантското биро „Бина архитектура“ ДООЕЛ, со наслов СЕГА, од авторот Бекир Адеми со група коавтори: Ана Рафаиловска, Јордан Шишовски, Амине Адеми, Енис Абовски, Енес Север, Дрен Невзати, Атанас Наумовски, Гаврил Бошковски, Елмедина Хасани, Нита Чавoли, Аида Бакали Салиху, Ивана Чаловска.

Комесар на проектот е Дита Старова-Ќерими, директор на Националната галерија на Република Северна Македонија, куратори се Бекир Адеми и Јордан Шишовски, а соработници на проектот се проф. д-р Ферид Мухиќ и Рамуш Муарем.

Главната цел на проектот беше да се претстави нашето општество, преку една широка група на луѓе. Или Македонија во мало. Повеќето сме архитекти, но не сите се бават со архитектонската пракса. Потребни се различни перспективи со цел да се изгради една заедничка визија, изјави Јордан Шишковски околу значењето на еден ваков проект.

Темата како таква ми беше интересна, не само за нашето поднебје, туку тоа е тема на голбално ниво, каде што се потенцирани индивидуализми, економска поделеност. Помислив дека сега е време да се понуди нешто, вели Бекир Адеми.

Инаку во образложението стои дека:

Избраниот проект е симболична претстава на еден отсечок од мноштвото и непосредна асоцијација на човековата идеја за дом и соживот. Сево ова концептуално открива два аспекта на просторно-временското суштествување, потребата од издвојување и заштита наспроти потребата за симбиотска релација со околината. Концептот се материјализира во дрвена композиција составена од дрвени елементи меѓусебно поврзани во една единствена хармонична просторна структура, архетипизирана рамка, асоцијација на куќа, дом и засолниште.

Тимот што ќе го подготви павилјонот е сочинет од архитекти, инженери, графички дизајнери и уметници со различна професионална специјализација и лица со различна етничка провениенција, кои ќе го претставуваат мултиетничкиот карактер на Македонија – се вели во образложението.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

one × 3 =