Програмите на кумановскиот театар, разговор со Стерјовска и Тодоровски

You must need to login..!

Опис

Конкурсите се во јуни и потоа театарот одлучува дали ќе го аплицира тој проект во министерство каде подоцна комисија од миниустертвото одобрува кои проекти ќе бидат вклучени во годишната програма а кои ќе бидат одбиени. Во конкреитниот случај ние се договоривме со директорот за текст кој беше консензуално прифатен. текстот во суштина е многу актуелен. Се работи за адаптација на култниот филм „12 гневни луѓе“, кој ја зачнува темата за правда, индивидуалните борби за праведно општество. Сметавме дека ова е една претстава со која што можеме Кумановскиот театар ќе го издигнеме, да направиме една ансаблска претстава која ќе биде значајна и за театарот и за мене како режисер. Се договоривме со режисерот да не го аплицирам овој текст на друго место. Кога излегоа резултатите од конкурсот видов дека мојот проект не е помеѓу поминатите во Театар Куманово, изјави во Утрински брифинг Ирена Стерјовска, драмски режисер.

Директор на Кумановскиот театар Сашо Тодоровски, во УБ истакна дека тие како театар со уметничкиот Совет договориле пет театарски проекти за 2021. Во декември дојде допис од Министерство за култура дека 5 проекти се многу, откажете се од неколку. Програмскиот Совет ми рече да одредам кои три прокети ќе ги пратиме до министерството. Тогаш ги пративме на Витошевиќ, Стеријовска и на Влад Лен. Кога дојде февруари одобрени беа само на Витошевиќ и на Влад Лен. Јас ја разбирам реакцијата на Ирена и мислам дека сме на добар пат тој прокет да го има во Кумановскиот Театар.

Целата дебата погледнете ја во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

six + six =