Предизвиците и проблемите на Итната медицинска помош како посебен и витален дел од здравствениот систем, разговор со Милица Бубало

You must need to login..!

Опис

Итната медицинска помош како дел од сегментот на примарното здравство е дел каде што со години треба да се вложува во кадар за да може да одговори на предизвиците на целиот град. Во моментов со оглед на тоа со каква ситуација се соочуваме, се трудиме да имаме доволно кадар за да можат граѓаните колку – толку навремено да бидат услужени, изјави за Утрински брифинг Милица Бубало, раководителка на службата за Итната медицинска помош.

Не треба да заборавиме дека Итната медицинска помош освен при транспорт на ковид пациенти, секојдневно интервенира и при сообраќајни несреќи, колапси… Нас работата не ни се намали, напротив ни се зголеми. За да можеме сето тоа да го направиме на правилен начин треба да внимаваме да не ја пренесуваме ние инфекцијата. Така што време малку се губи при пресоблекување на скафандерите, дезинфекција на комбето, при што се случува тука а се изгуби малку време, вели Бубало.

-Сите можеме да бидеме пациенти и секој пат кога се пристапува до повиците се пристапува како да се интервенира за самот себе, вели Бубало и додава дека со интервенција од страна на Министерството за здравство набавени се нови возила и во моментов се 11 на број.

Целиот разговор со раководителка на службата за Итната медицинска помош, Милица Бубало погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

5 + thirteen =