Првиот човек на Агенцијата за филм, Лазаревски: Нема да се дозволи филмските работници да останат без работа

You must need to login..!

Опис

Формула за исплата на плати на вработените се пронајде преку Министерството за Култура и УЈП, но во делот на конкурсите, затоа што недостасуваше првиуот човек на самата агенција не можеше д асе најде решение. Тоа се изнајде по моето стапување на функција на 15.12.2020. Јас веднаш по стапувањето на функцијата испратив барање до стручните служби за формирање на административна комисија.

Таа треба деновие да се состане и да направи прелиминарна селекција на конкурсот што беше објавен во август. Тоа значи дека конкурсот продолжува да се разгледува и согласно препораките на селективната комисијата ќе бидат испратени сите проекти кои ги задоволуваат оние основни критериуми до филмскиот Совет и до рецезентите на понатамошно разгледување, изјави во Утрински брифинг првиот човек на Агенцијата за филм, Бојан Лазаревски на прашањето што се случува со проектите кои беа на своевидна пауза и до каде е исплатата на плати на вработените во агенцијата и додаде дека нема да се дозволи во ниту еден момент филмските работници да останат без работа.

Во делот на културата, филмските работници се луѓе кои работат исклучиво на проекти и заработуваат доколку има прокети. Ние како Агенција за филм и јас како нејзин прв човек ќе се бориме проектите да не застанат. Да се најде начин со сите инволвирани во самите проекти тие луѓе да бидат ангажирани.

Целиот разговор со Лазаревски погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

five × 4 =