Попетрески: Ако изборните резултати во Бугарија ги гледаме низ призма на интересите на нашата земја, мислам дека тие не се добри

You must need to login..!

Опис

Ако изборните резултати во Бугарија ги гледаме низ призма на интересите на нашата земја, мислам дека тие не се добри. Политичката неуизвесност во Бугарија само ја зголемува незвесноста дали конечно ќе се најде консензус во рамките на ЕУ за преговарачката рамка и да се одреди датум за оддржување на првата меѓувладина конференција. Новиот парламент е прилично фрагментиран, политички дивергентен, како и да ги составувате бројките ќе стигнете до 121 пратеник за мнозинство, но политички тоа е многу тешко, оттука и изјавата на Борисов во која повикува на формирање на експертска влада, изјави во Утрински брифинг новинарот Васко Попетрески.

Говорејќи за перспективата на бугарската политичка стабилност, Попетрески смета дека асполутна тешка мисија ќе биде исправена пред оваа земја.

Радев очиглено има амбиција за нов мандат. Многу од неговите потези ќе бидат низ призмата на неговиот интерес за евентуален реизбор. Но иако гледам дека многу малку шанси му се даваат на ГЕРБ да состави влада, јас мислам дека Борисов не треба да се потценува. Тој и претходно беше во слични ситуации, знаеше да отстапи па да се врати на голема врата, вели Попетревски.

Доколку и „третиот“ кому Радев би му го дал мандатот не успее да формира влада, претседателот по должност треба да назначи т.н службена влада. Со таква влада сигурно нема што да барате во преговори за прашање кое што е високо политичко. За решавање на отворените прашања меѓу С. Македонија и Бугарија од другата страна, треба да има стабилен политички партнер, но во ваков состав на парламентот тешко е да се види тоа.

Целиот разговор погледнете го видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

thirteen − seven =