Поврзаноста на напнатоста, негативните емоции и употребата на законски дозволени и недозволени супстанции кај младите, разговор со Д-р Ангелина Станојоска

You must need to login..!

Опис

Д-р Ангелина Станојоска, вонредна професорка на Правниот факултет при УКЛО, е добитник на Фулбрајт грант во рамките на Fulbright Visiting Scholar програмата за академската 2020/2021 година. Д-р Станојоска пет месеци ќе престојува на Одделот за криминологија и кривична правда на Универзитетот во Мизури-Сент Луис, почнувајќи од март 2021 година.

-Мој предмет на интерес се криминолошките теории, пред сè, теориите на напнатост, односно генералната теорија на напнатост на Роберт Агњу тестирана на различни видови примероци. Во 2019 година, оваа теорија ја тестиравме на примерок на жени затворенички и трудот кој произлезе од тоа истражување беше награден од Канцеларијата за дрога и криминал на ООН (UNODC) и Меѓународното здружение за криминологија (ISC). Тогаш заклучивме дека кај жените кои издржуваат затвор се појавуваат одредени типови на напнатост и најчесто нивното криминално дејствување е поврзано со злоставувањето и дискриминацијата како извор на напнатостили пак со финансискиот стрес кај имотните кривични дела.

Истражувањето на кое ќе работам за време на мојот постдокторски престој во координација со професорката Ли Ен Слокум ќе биде компаративно тестирање на генералната теорија на напнатост на примерок на млади луѓе од САД и РСМ во однос на поврзаноста на напнатоста, негативните емоции и употребата на законски дозволени и недозволени супстанции (и појава на одреден тип општествено неприфатливо однесување), изјави во Утрински брифинг Д-р Ангелина Станојоска, вонреден професор на Правниот факултет при УКЛО.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

14 − thirteen =