Писарев: Трпиме штети, а не можеме да ги надокнадиме – глутници кучиња напаѓаат зајак и млада срна

You must need to login..!

Опис

Во овој период забраните за риболов се укинати, додека што се однесува до ловот сега е периодот зна пролетно пребројување на дивеч, да се направат прокеции за есен. Кај нас од многу причини тоа не се прави, пред се поради ниска стручност на концесионерите, а и во надлежното министерство не е многу подобра ситуацијата. Така што ние немаме некој увид во фондот на дивеч, изјави во Утрински брифинг ловџијата Александар Писарев.

Инаку во ловиште „Руен“ се обидуваме да работиме што подомаќински и стручно. Обрљботуваме 60 хектари земја каде ќе биде засаден сончоглед за грлицата која треба да дојде во август месец. Како во цела Европа, посебно на Балканатот во моментов е најзастапена дивата свиња, бидејќи и одговораат условите и нема предатори, но несреќата е дека нешто се случува со зајакот. Тука не е крива само природата, туку најголем проблем се кучињата скитници, посебно во Македонија. Глутници напаѓаат срнечка дивеч, уништуваат помладок од зајак. Порано беше со закон уредено секое куче скитник кое ќе се најде на 300-400 метри од ппоследните куќи во населеното место ловџиите треба да го отстранат. Тоа не е баш хумано, но тоа е тоа. Трпиме штети, а не можеме да го надокнадиме, вели Писарев.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

six − 4 =