Писарев: Бидете „папучари“ и седете дома

You must need to login..!

Опис

Уметничка акција „Седете дома“ е изложена на плоштадот „Македонија“ во Скопје со цел да ги асоцира граѓаните да седат дома и да се придржуваат на мерките за изолација и физичка дистанца. Акцијата е изработена без никаков директен контакт на членовите на групата, односно е работена етапно и секвенцијално од различни автори.

-Уметничката акција „Седете дома“ е наменета да им помогне на граѓаните да истраат во физичката излолација и сведувањето на излегувањето на минимум во овие мигови кога изолацијата е можеби најефикасното средство за борба против епидемијата. За претстава на оваа интервенција ги избравме папучите кои претставуваат синоним за останување дома, но и синоним за почитување на мерките и наредбите, бидејќи во скопскиот сленг терминот „папучар“ најчесто се користи за некој кој безпоговорно ги следи наредбите и советите, а во овие мигови сметаме дека токму тоа ни е потребно.

Кога сите надлежни велат дека треба да седиме дома, значи стварно треба да седиме дома. Сметавме дека папучите се синоним токму за ова. Од друга страна значењето на „биди папучар“ значи и седењње дома, изјави за Утрински брифинг, Никола Писарев (Герила акција).

Околу зафатите во Старата скопска чаршија Писарев смета дека сето ова е недоволно стручно направено. Постапката е водена законски, но не е исконсултирана доволно јавноста и не е доволно стручно водено, вели Писарев.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

fourteen − nine =