Пивоваров за УБ: Комисијата за лустрација одлучуваше без ниту еден материјален доказ – оперативецот не е Господ – се она што го пишал да е вистина!

You must need to login..!

Опис

Добар дел од оперативците немајќи начин да и ја покријат платата ќе напишат што сакаат и наведат што сакаат. Никој до денеска не кажа дека во тоа време имавме посебни станови за комуникација со оперативните врски. Во тие станови се создаваа материјални докази. Јас во ниту еден случај во работата на комисијата не слушнав ниту за еден материјален доказ. Не може оперативецот да биде Господ – се она што го пишал да е вистина. Тогаш и таква фама владееше – дека она што го пишале е вистината. Овој процес на лустрација каков што го направивме беше класична политизација, без утвврдување на реалната вистина.

Добар дел од званично лустрираните лица и оние лица кои се уште се во служба и ги пишувале материјалите Комисијата нема доблест да ги повика и да констатира дали се знаат и дали се сретнале, изјави проф. Владимир Пивоваров кој од 2002 до 2005 беше шеф на военото разузнување и контраразузнавање.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

eighteen − twelve =