Печалева Брдаровска: Преку туризмот да се подобри женското претприемништво

You must need to login..!

Опис

На 30-ти март во Скопје ќе се одржи прва конференција за женското претприемништво во туризмот.

Настанот е во организација на „Хероини во туризмот“, млада асоцијација кој ги поттикнува жените претприемачи, а нејзината цел е усовршување на туристичкиот сегмент, развој и поддршка на одржлив туризам, подобрување на статусот на жената во општеството преку туризмот како прогресивна индустриска гранка, едуцирање и поддржување на бизнисите предводени од жени преку теоретски и обуки на терен за развој на капацитетите и отворање на нови можности.

На оваа тема во Утрински брифинг разговаравме со Ивана Печалева Брдаровска претседател на асоцијацијата „Хероини на туризмот“.

-Сакаме да ги поддржиме жените, жените хероини во денешниот свет, исто да ги поддржиме и нивните бизниси. Преку туристичкиот сектор да кажеме и докажеме дека навистина функционира. Целта ни е да се подобри статусот на жената во општеството.

-Целата мисија што ја имаме е поттикната од локалните искуства што веќе ги организираме.

-Туризмот е од големо значење. Денешниот турист не сака само да посетува цркви, манастири, џамии, денешниот турист бара нешто повеќе – бара кога кога ќе се врати дома да ја раскаже приказната како имале ручек, вечера во локална фамилија или пак отишле во некое резбарско атеље. Тоа е навистина доживување и со тие средби туристите можат да го почитуваат народот, да ја почуствуваат гостопримливоста.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

four × 1 =