Петров: Ефикасно ќе ги имплементираме глобалните трендови – со „Стартапувај 3“ – два милиони евра за финансиска поддршка на проекти

You must need to login..!

Опис

Се работи за кофинансирани грантови, целокупниот буџет е 2 милиони евра. Начинот на финансирање за новоосновани компании до три години – 40.000 евра односно 90% кофинансирање на проектот, а за компании од 3 до 6 годиниси се работи за кофинасирање од 60.000 евра однсоно 85% од преоктите. Стартапувај е еден од најпопуларните повици на ФИТР, бидејќи се работи за финсисрање на идеи кои се во предкомерцијална фаза и ако го разгледате финансискиот пазар во Македонија ова се идеи кои се најтешки за финансирање од страна на банките, така што очекуваме голем број на идеи. Внесовме новини со цел да биде полесно кофинансирањето. Она што сметам дека е најважно, земајќи ја прдвид кризата со ковид -19, средствата се неповратни. Имаме мониторинг систем, ги следиме компаниите како се инвестираат парите, но сакаме во оваа криза да им го олесниме патот на претприемачите и токму поради тоа решивме средствата да бидат неповратни, изјави во Утрински брифинг директорот на ФИТР, Коста Петров

Повиците не се тематски. Минатата недела го затворивме повикот за дигитализација на земјоделството – прв таков повик. Развиваме портфолио за вештачка интелигенција и биотехнологија, таму правиме повеќе тематски инвестирања, додава Петров.

Амзаон веб сервисес е водечка, глобална клауд платформа. Сартапите, иновативните компании…потребен им е голем простор на клауд платформата за д аги развијат решениајта. Партнерството со Амазон значи дека ние како Фонд на нашите корисници, но и на водечките стартапи во државата им нудиме кредити од 10.000, 25.000, 100.000 американски долари за користење на клауд платформата, значи не се работи за финсиски кредити, туку за кредити кои ќе можат да се искористат за користење на платформата, вели Петров.

Кога завршува повикот се случува процес на предселекција, каде што стручни лица од пообласта ги оценуваат проектите. Сите проекти над 51 поен одат во Комитетот за одобрување на инвестиции составен од странци – луѓе експерти во областите. Ние сме единствена институција која што има детален мониторинг на средствата кои ги финансираме. Знаме секое евро како се одразува врз работата на компанијата. Иамме внатрешен и надворешен мониторинг – средствата секогаш завршуваат кај најиновативните решенија, вели Петров.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

17 − 5 =