Перишиќ во УБ: Македонските општини се најсиромашни во Европа – без пари нема демократизација на општеството на локално ниво

You must need to login..!

Опис

Нова фаза на децентрализација. Без пари нема демократизација на општеството на локално ниво.

– Идеите се различни. Минатата година во јуни, Управниот одбор на ЗЕЛС имаше состанок со премиерот и со неговите советници каде ги изложивме нашите барања. Имаме систематизирани ставови врз чива база се формираше работна група составена од преставници од Влада и преставници од ЗЕЛС, кое требаше да ги разработи правците на понатамошна децентрализација, изјави Душица Перишиќ претседател на ЗЕЛС, во врска со процесот на неформалната финансиска децентрализација да се канализира и правците како тоа да се одвива.

– Фактите покажуваат дека македонските општини се најсиромашни во Европа а можеби и пошироко и заради тоа мислевме дека е важно финансиско зајакнување за да се преземат нови надлежности како и завршување на веќе преземените. Едно од основните барања на ЗЕЛС е 10 проценти од ДДВ да се одвојат на општините кои во моментов добиваат 4,5%. Второто барање е најмалку 50 проценти од персоналниот данок да оди во општините, а во моментов општините добиваат само 3 отсто. Само за пример – еден Загреб зема 80% од персоналниот данок. Во Србија има 50 до 60 проценти. Значи нашите општини се ставени на маргини и затоа имаат најмали буџети, изјави за Утрински прифинг Перишиќ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

nine + 17 =