Пендаровска: Се зголемува свесноста за потребата од сајбер безбедност

You must need to login..!

Опис

Она што јас го следам и од тука и од надвор, можам да кажам дека се зголемува свесноста за сабер светот, сајбер нападите и сајбер безбедноста. Тука да треба да внимаваме и да зборуваме на повеќе нивоа.

Едно е кога зборуваме за свесноста на граѓаните во сајбер светот, а друго кога зборуваме во бизнис секторор каде сајбер безбедноста е многу битна, а трето е кога зборуваме на ниво на држава, но на ниво на државни инстутуции, а од друга страна на ниво на држава која што ги опфаќа сите останати подолу.

Морам да кажам дека се зголемува свесноста и тоа ми е драго. Како резултат на многубројни проекти финансирани од НАТО и ЕУ се зголемува свесноста кај граѓаните во однос на заштитата на личните податоци и особено како постапувааат со своите податоци кога се на интернет и на социјаните мрежи.

Она што се забележува кај државните институции е што се усогласуваме со меѓународните стандарди и ја подигнуваме безбедноста. Обрнува ли доволно внимание државава кога се работи за сајбер безбедноста и нападите кои во реалноста носат големи штети, изјави Љубица Пендаровска, една од 50 највилајтелни жени од областа на сајбер безбедноста во Европа.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

8 + 6 =