Пеичева: Иако сме современо, слободно, демократско, либерално општество сметам дека жената е дискриминирана по секој основ

You must need to login..!

Опис

Правниот факултет „Јустинијан Први” и катедрата по римско право годинава ја продолжија традицијата на Ораторската вечер „Иво Пухан”, која се одржа по дваесет и четврти пат. Учество пријавија 14 говорници.

Говорот „Жена со панталони“, на студентката на Правниот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј”, Моника Пеичева, го освои првото место на ораторската вечер „Иво Пухан“.

Токму Пеичева беше гостинка во Утрински брифинг.

-Содржината на мојот говор има поголем број на сфери кои што се опфатени, кои што сметам дека сме иако современо, слободно, демократско, либерално општество сметам дека жената е дискриинирана по секој основ. Иако години наназад сметам дека некои од институциите се обиделе да ес борат во врска со ова, на крајпоот не гледам некаков исход кој што би им помогнал да не бидат диксриминари во било кој поглед, вели Пеичева.

-Делот од мојот говор се однесува и во поглед на образовинето, во поглед на платите, зејоделството, политиката, сите сектори.

-Јазот го гледам и во тоа дека жените не земаат еднаква плата како можите. Нели еднаква работа за еднаква плата? Сепак гледам дека тоа не постои кај нас, иако можеби за некој процент тоа е намалено, но не гледам некои драстични разлики во тој дел.

-Исто така жената во руралните средини е сосема дискриминирана. Тоа исто така се случува и во градовите.

Целиот разговор погледнете го видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

15 + 3 =