Пашоли: Комитетот за односи меѓу заедниците треба да биде пример за сите граѓани во С Македонија

You must need to login..!

Опис

-Комитетот е основан во 2002 година и на некој начин тој е директен производ на Охридскиот рамковен договор. Комитетот е постојано тело, се избира од Собранието и правната поставеност и надлежностите произлегуваат од Уставот на Република Северна Македонија, односно амандманот 12. Комитетот во различни периоди, во зависност од динамиката на политичките процеси имал помалку или повеќе активна улога, но овој состав на пратеници и членови на Комитетот преку кој сме дел од конститувната седница во ноември 2020 година мислима да дадеме ново светло на тоа што значи интер-културализам на 21 век и во негување не само во негување на мултиетничката и мултикултурната дизмензија во нашето општество, туку и за промовирање на етички вредности , изјави за Утрински брифинг Арбена Пашоли од ДУИ, претседателка на собранискиот Комитет за односи меѓу заедниците.

-Едни од основните надлешности се прашања кои ги засегаат односите меѓу заедниците. Истите имаат интерес во културата, образованието, личните документи, употреба на јазиците, употреба на симболите.

-Од кога јас го водам Комитетот, моја замисла, бидејќи доаѓам од град – Дебар, кој е мултикултурен град кој е пример за соживот, мислам дека приоритет ни е како Комитет да даваме пример за нашите граѓани. Треба да вложиме енергија и труд д асе запознаеме меѓусебно, бидејќи Комитетот се состои од повеќ членови, седум од пратениците Македонци, седум челнови од пратениците албанци и ченови кои ги претставуваат заедниците.

Целиот разговор погледенте го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

seven + 1 =