Пановски: Мајмунските сипаници не заслужуваат внимание, никој во Европа се уште не умрел од оваа болест

You must need to login..!

Опис

-Мајмунските сипаници се Покс сипаници. Тоа се кога излегува меурче. Ова со децении трае. Стручен назив е вариолавера, бо Англичаните го викаат смол покс. Нашите новинари, а понекогаш и стручните лица го преведуваат како мали сипаници. Кај нас малите сипаници најчесто ги викаме морбили, додека смол покс и ние и Србите, Хрватите, Русите ги викаме големи сипаници , изјави во Утрински брифинг микробиологот, проф. Д-р Никола Пановски.

-Пред некој ден слушав дека СЗО вели ако сте вакцинирани од мали сипаници, 85% ќе бидете заштитени од мајмунски сипаници. Кога би било тоа вистина, би било одлично, бидејќи од мајмунски сипаници се сите, додека од вариолавера кои се големи сипаници, вакцинирани се оние кои се постари од 51 година. Значи Југословените два пати, а останатите во светот еднаш. Сите останати не се вакцинирани.

-Значи Манки покс е првпат е прв пат изолиран во 1958 во Копенхаген. Слична покс сипаница е варичелата, што ние ја викаме овчи сипаници, а врска нема со овци, додава Пановски.

-Во иста фамилија спаѓаат вариолавера, мајмунски спинации и вакциниа. Вакциниа е полест на кравите од која се разболуваат луѓето.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

four × 5 =