Павловска: Насилие од капиталот, со еден вулгарен профит, не е пат за квалитетно урбанистичко решение

You must need to login..!

Опис

Даница Павловска, архитект, урбан планер и коментатор на урбаното живеење во понеделникот испрати отворено писмо до градоначалничката на Град Скопје, во кое ја информира дека не функционира партиципативното тело иако формално постои, како и за значењето на ова тело.

-На почеток од мандатот секој политичар треба да има визија. Моето обраќање има добронамерна нота, станува збор за сознанија кои можат да ѝ користат. Ние го живееме ова време со својата нормалност која тоа не е. Партиципативното тело кое е предвидено на локалнот ниво треба да учествува во донесување на одлуки, но не како императив. Тоа тело постои, но функционира формално, а треба да биде многу важно за сите раководители во локалната самоуправа. Транспарентноста и инклузивноста се подразбира.

-Јас сум член на партиципативно тело на општина Центар и сакам да направиме влијание на управата и на општината и на град Скопје.

-ГУП-от е многу битен, се однесува на благосостојбата на жителите на градот. Тј истекува во 022 година и треба да се започне со суштинска работа. За тоа ни требаат податоци од пописот и нови сознанија, како што се климатски промени и енергетска ефикасност. ГУП-от секако доцни, па во таа смисла е и моето обраќање, да се направи нешто подобро.

-На градоначалничката ѝ сугерирам, таа самата да одлучи кој би бил некој вид градски архитект како тело.

Холидеј Ин, зошто е проблем?

-Ова е атак на планерскиот систем и планот нема легитимитет. Начинот на живеење е нешто друго, планерот треба да се прилагоди на потребите. Ако ДУП-от не е во ред, ако нема сообраќајно решение имаме проблем. Сите параметри на ГУП-от се пробиени, двојно па и повеќе, и во однос на стапка на населеност и на стапка на изграденост. Сѐ што е донесено може да се менува, но по законска процедура.

Како е компромисот меѓу инвеститори на централна градска локација која е неискористена

-Патеката до квалитетно решение не е насилие од капиталот, со еден вулгарен профит преку игнорирање процедури и игнорирање на јавниот интерес. Граѓаните никој не ги прашува. Јас предложив и предлагам референдум. Нека знаат граѓаните што им се нуди и нека одлучат, вели Даница Павловска, архитект, урбан планер и коментатор на урбаното живеење.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

five × five =