Павлова Данева: Мора да има јавен договор во наредните 15 години да нема вработување во администрацијата

You must need to login..!

Опис

Нема посебен научен заклучок. Коментарот е дека со менување на секоја власт расте и администрацијата за да се потпира на гласовите на јавната администрација.

-Бројката на пописот најверојатно не е точна до крај.

-Со иселување на голем број на луѓе е дека тоа треба да биде еден од главните показатели како треба да ја формираме администрацијата. Што помалку граѓани имаме во државата на таа бројка треба да ги конципираме услугите. Колку помалку услуги толку помалку административци.

-И во Македонија се спроведува дигитализацијата и таа сама по себе ја намалува потребата од човечки кадар. Најверојатно треба да се размислува да се направи една анализа врз бројот на јавни органи. Дел од нив буквално се непотребни.

-Има десетици институции кои функционираат со по неколку луѓе. Имаме над 1.300 институции и над 130.000 административци, но тука не се влезени административците и тое не се опфатени од оваа бројка. Доколку и тие се пресметани бројката е над 150 илјади.

-Од ова се покажува дека имаме повеќе од 20 институции во државата кои се тотално беззначајни кои во себе имаат вработено помалку од пет луѓе.

-За жал новата влада во предизборието вети дека нема да го намали бројот на административци и сега треба некој да излезе и да каже дека ние повеќе нема да вработуваме кадар во јавната администрација и дека тиа што ќе се одлучат да не поддржат ќе ја поддржат нашата идеологија, вели за Утрински брифинг Ана Павловска – Данева проф на Правен факултет експерт за административно право.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

18 + eight =