Нуредини: Здравата животна средина е Уставна обврска, Чебрен е најважната инвестиција – со јагленот завршуваме најдоцна до 2030-та

You must need to login..!

Опис

-Зелената агенда е агенда на ЕУ и ние како влада се согласивме со тоа, да направиме транзиција од јаглен и да направиме стратегија преку кој би инвестирале во обновливи извори. Ветерни и соларни паркови за кои има заинтересирани и странски инвеститори.

Со употребата на јагленот сакаме да завршиме најдоцна до 2030 година, изјави за Утрински брифинг Насер Нуредини, министер за животна средина и просторно планирање.

-Имаме климатска стратегија во нашата држава и ние сме спремни таа стратегија да ја спроведеме. Нашата иднина е обновлив извор на енергетика. Стратегијата на енергетиката е да се усогласиме сите во нашата држава околу овој проблем, додава Нуредини.

-Кога говориме за мали хидроцентрали треба да информира дека тоа се одлуки од претходното време. Јас разбира за грижата на локалното население, но идејата е да се најде решение.

-Чебрен е најбитната инвестиција во нашата држава, што би ја балансирало нашата мрежа, потенцира Нуредини.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

thirteen − nine =