Новиот пакет и ефектите од досегашните 4 економски пакети, разговор со Ристески од КСОМ

You must need to login..!

Опис

Ние како независни синдикати веќе сме докажани. Нашите настапи се јавни и видливи за работниците. Ако некој мисли дека независните синдикаи ќе ги стави на маргините, лоша проценка направил, изјави во Утрински брифинг Марјан Ристески, претседател на КСОМ.

Ние ги детектираме проблемите јавно ги кажуваме. Од нашиот настап може само да се има корист. Имаме тим и екипа и сакал некој да признае или не страв и трепет и за државата станавме, додаде Ристески.

Наша заложба е да разговараме со работниците и да ги детектираме проблемите. Ништо не можеш да научиш од канцеларија и знам дека треба да се спуштиш доле и да разговараш со работниците, вели Ристески.

Корупцијата е страшна работа во државата. Спуштени сме на незавидно ниво. Мислам дека законите ги прават, за жал, луѓе кои се мајстори и знаат кај да остават мал простор и да се случи таа корупција. Сите тврдат дека имаме закони, но јас велам немаме. Мора Владата да се насочи и да го реши ова, смета Ристески.

Како Синдикат се уште го немаме петтиот пакет мерки. По ова што го видовме од медиумите една од мерките е барање да се поништат каматите и граѓаните да го платат основниот долкг. Ние ова го поздравуваме, но една ваква мерка треба да се спроведе посуштински. Ова што се прави во ЈП треба да се направи и во приватниот сектор. Предлагаме да се измени Законот за облигациони односи и да се направи каматата кога ќе го достигне главниот долг, тука да се замрзне. И тогаш извршителот и компанијата и било кој нема да има интерес да ги чува овие предмети, вели Ристески.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

three × 4 =