Димушевска: Родовата еднаквост во Македонија е далеку од она што би било минимално задоволително

You must need to login..!

Опис

8 март е Ден а жената и женските права. Многу жени во минатото дури и ги дале своите животи за тоа да биде реалност.

Она што сега го добиваме со самот раѓање многу жени порано го немале ии требале да се изборат за тоа.

Поаѓајќи од таа точка не сметам дека славењето на успехот на овие жени треба да биде еден ден во годината. И тоа најмалку со славење по кафеани, патувања и слично.

Мислам дека треба да разговараме и работиме на тоа да се најдат посоодветни начини, не да се прослави туку да се одбележи овој празник. Од друга страна за овие теми треба почесо да зборуваме.

8 март колку и да е ден за одбележување, сепак не е единствениот ден кога женските права треба да бидат тема на разговор.

Икао ги имаме оние основни права за кои што тие се бореле, родовата еднаквост во Македонија е далеку од она што би било минимално задоволително. Се уште жените немаат ист пристап во однос на мажите. За тоа сите треба да разговараме и да најдеме начин како да се едуцираат жените за значењето на овој празник и тоа заедно со медиумите да се прави тековно, изјави Елена Димушевска, извршен директор во Национална Мрежа Против Насилство врз Жените и Семејно Насилство, коментирајќи го нашиот менаталитет за прослави на еден ден од годината.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

1 × three =