НВО “Градиме иднина” повикува возачите да не им даваат пари на питачите

You must need to login..!

Опис

Илија Јовановиќ од Невладината организација „Градиме иднина“ денеска во Утрински брифинг ги повика институциите сериозно да се занимаваат со проблемот со питачење на децата, а возачите да не им даваат пари за да ги демотивираат во иднина да питачат.

  • Наместо да им давате денар или два, на питачите кои ќе ги сретнете на семафор, понудете им работа. Верувам дека има многу граѓани кои поседуваат приватни фирми и доколку сакаат можат да им помогнат со тоа што ќе ги вработат како технички персонал во нивните фирми. Да не дозволиме овие деца и возрасни да бидат изложени на екстремно ниски или високи температури. Три деца на воздраст до седумгодишна воздраст имаат починато од високите температури и дување лепак, амармира Јовановиќ.

Тој вели дека Невладината има веќе смислено стратегија како долгорочно да се реши овој проблем.

  • Ќе бараме од МВР да бидат поангажирани на терен, а од внатрешна контрола ќе бараме да ги санкционира полицајците кои не си ја вршат работата. Да се вклучи и МТСП со тоа што во соработка со компаниите ќе ги вклучи питачите на пазарот на трудот. Во решавање на овој проблем мора да се вклучат општините и Центрите за социјална работа. На несовесните родители да им се одземе социјалната помош, дури и родителско право иако е ригорозен потег, сепак треба почесто да се применува кога не постои друг начин детето кое питачи да се тргне од улица. Имам сознанија дека родителите ги злоупотребуваат своите женски деца под 14 годишна воздраст, со тоа што за пари ги присилуваат на стапување во брак или давање сексуални услуги, нагласува Јовановиќ.

Јовановиќ алармира дека постоечките дневни центри не функционираат како што треба и апелира до пратениците да донесат Закон за вработување на сите маргинализирани групи.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

10 + ten =