Најголем регионален онколошки центар ќе се отвори на Детска клиника

You must need to login..!

Опис

Онколошките пациенти ми се приоритет во овој директорски мандат, поради што целата енергија ја вложив во отворање на нов Онколошки центар, во рамки на Детската клиника, кој ќе биде воедно и регионален центар, поради што очекуваме и пациенти од Јужна Србија, Косово и Албанија, рече денеска во Утрински брифинг директорката на Детска клиника, Аспазија Софијанова.

  • Отворањето ќе се случи многу набрзо, на седми април. Тоа што ќе го овозможиме како лекување е исклучително важно бидејќи децата болни од рак се најкомплексни во однос на третманот кој треба да го добијат. За жал новото време во кое живееме со сите вируси и бактерии дополнително го тригерира нивниот генетски механизам со што се откочуваат делови кои предизвикуваат леукемии или рак на солидните ткива.

Во новиот центар ќе има и посттрансплантациски дел.

  • Ќе почнеме да правиме и трансплантација на коскена срцевина и да ги лекуваме матично во нашата установа, со што посттрансплантациското опоавување ќе биде исто така кај нас. Но, планираме во онколошкиот дел да има и игротека, библиотека, за да моат децата да учат, бидејќи лекувањето е долготрајно, додава Софијанова.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

9 − seven =