Нацевска од НБРСМ: Денарот е стабилен, простор за паника во однос на инфлација не треба да има

You must need to login..!

Опис

-Банкарскиот и финансискиот систем е стабилен, тоа е нотирано и од ММФ и од ЕК во последниот извештај за напредокот во земјава.

Дилема околу мерките преземени од Централната банка нема. Посебно внимание се обрнува на целокупната, но и на макроекономската стабилност на земјава, изјави во Утрински брифинг вицегувернерот на НБ на РСМ, Емилија Нацевска.

-Нашите согледувања за побрзиот раст на цените изминативе два месеци од 2,8 од годишно предвидениот од 2,2 отсто според наш се должи поради нарушувањата во глобалните синџири за снабдување и оценките и на експертите од странство е дека ова е состојба од времен карактер.

-Промените на светските цени секако дека ќе влијаат и кај нас бидејќи ние сме земја високозависна од Увоз… Поткревањето на цените дома и во случаи каде тоа не е оправдано секако ќе придонесе и за поткревање на инфлацијата.

Простор за паника во однос на инфлацијата нема, но треба да се однесуваме одговорно, ова се однесува до сите економски субјекти кои ги креираат цените… Да се избегне создавање на абиент на паника и подгревање на раст на цените, потенцира Нацевска.

Целиот разговор погледенте го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

six − one =