Наумов: Владата со нови 10 милиони евра евтини кредити за микро и малите фирми

You must need to login..!

Опис

Помина една година во која што сите имавме предизвици. Среќен сум што Развојната банка учествуваше во сите пакети. Го воспоставивме системот за бескаматни кредити. Првата Ковид линија беше 5 милиони, втората 8 милиони и со сегашната „ковид“ линија кредит 41,5 милиони евра кои се пласирани преку 4.069 кредитни барања, при што се покриени 36.800 вработени. Ова беше добра помош за компаниите, бидејќи тоа беа средства за ликвидност. Некои компании ги искористија за плати, некои за подмирување на обврските преку своите добавувачи, но многу од нив мали компании кажуваат дека успеале покрај другот да набават, опрема, алати, превозни средства. Како и да е тие се вбризгани во ликвидноста на економијата, изјави во Утрински брифинг Кире Наумов, главен извршен директор на Развојната банка на Р.С.Македонија.

Мали беа разликите во условите на сите три линии. Се продолжи и грејс периодот за оние кои што побарааа, и во нив спаѓаат и оние кои сега се незадоволни. Ние сме среќни што некои го искористија продолжувањето на уште ттри месеци, некои на време си враќаа. Многу е мал процентот на компании кои што доцнат 90 дена. Но кажавме дека единствено нешто што нема да правиме до завршување на кризата е да го применуваме инситутот извршување, вели Наумов.

Во Ковид 4 ние ќе инсистираме еден од условите да биде кредит да не може да добие компанија која доцни повеќе денови во исплаќање на обврската. ЕУ го следи процесот, тој беше условен – до 31 јануари да обработиме 2.000 кредитни барања. Поцесот беше следен исплатени се парите.

Во Ковид 4 по истиот принцип како и претходните, условите ќе бидат исти. Средствата ќе бидат најверојатно минимум 3.000 евра максимум 30.000 евра по кредитобарател и она што понатаму важно за сите компании ќе има грант компонента. За разлика од тоа што грант комонентата во Ковид 3 беше дека тоа ќе биде грант од 30% доколку е сопственик или управител жена или е сопственик над 51% млад човек до 29 години и доколку 50% од приходот е со извоз. Сега гранот во Ковид 4 грант компонетната би била доколку компанијата на крајот од 2021 оствари добивка или го зголеми бројот на вработените грантот може да биде дод 30 до 50%, вели Наумов.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

five + nineteen =