Војновиќ: Задолжувањата ќе продолжат, владата мора да има кредибилни политики – на сите ни треба поголема скромност

You must need to login..!

Опис

Краткорочните ризици за момент беа ограничени од големите стимули кои ги дадоа Централните банки на најразвиените економии. Билансот на централната банка на Америка, за да имате претстава е илустративно прикажан со билансот на двете централни банки. Во тој период, од март, билансот е зголемен за 2,8 трилиони долари и е на ниво од 7 трилини долари. ЕЦВ немале ваков биланс. Тој е историски баланс и изнесува 6,8 трилиони евра, што е зголемување за за 2,1 трилиони евра. Тоа се испумпани пари во економијата. Тоа на нас како Северна Македонија ни овозможи да се задолжиме на меѓународните финасиски пазари по пониска камтна стапка, изјави во Утрински брифинг, Маја Кадиевска Војновиќ, поранешен вицегувернер на НБМ.

-Во принцип ова за земјите во развој кај што сме и ние овозможи да имаме пристап до меѓународните финансиски пазари што е добриот момент. Но што од сега понатаму? Светот знае дека оваа криза нема да има краткорочен карактер. Не може со магично стапче да се излезе од рецесија. Историјата покажува дека пандемиите траат од две до три години во неколку брана. Требаше да се предвиди долгорочниот карактер на кризата, како што го направија Германија и САД. За во иднина јас не мислам дека овие Централни банки нема да ја прекинат монетарната офанзива, а со тоа и ние ќе можеме да излеземе на меѓународниот пазар на капитал, вели Кадиевска Војновиќ.


За состојбата во Северна Македонија, кои политики и како тие треба да се креираат за да се амортизира ударот врз македонската економија погледнете во видеото.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

fourteen − 7 =