Мицковски: Во наредните две години ќе се чисти отровниот Линдан од ОХИС што е само 10% од големата депонија со 60.000 тони од овој отров

You must need to login..!

Опис

Канцеларијата за ПОПс, во 2014 година изготви проект за ремедијација на малата депонија кој беше одборен од Глобалниот еколошки фонд, и во меѓувреме до денешниот ден беа извршени некои подготвителни мерки за да може да се стартуа со самата ремедијација, со самото чистење на малта депонија. Беше извршена карактеризација на локацијата, беше утврден степен и обем на загаденост, се направи анализа на ризикот која покажа дека има неприфатливо ниво на ризик како и за вработените во околните погони во ОХИС, така и за околната популација. Мотивирани од тоа, последната фаза од проектот претставува физичко чистење на локацијата, изјави во Утрински брифинг Александар Мицковски, магистар по еколошки науки.

Имаше распишано тендер и на тој тендер доби грчката фирма „Полиеко“ кои како подизведувачи има нагажирано ффирми од Швајцарија, Франција и Холандија. Идејата е ремедијацијата д асе изврши во строго контролирани и затворени услови, што значи дека малата депонија ќе биде покриена со шатор и внатре во него ќе има инсталирано негативен притисок, што значи дека притисокот внатре во шаторот ќе биде помал од оној надвор од шаторот и не може ништо да излезе надвор. Загадениот воздух што внатре ќе се генерира ќе помине низ филтри со активен јаглен и ќе се прочисти, вели Мицковски.

Опасност нема. Ако се преземат сите мерки кои се наведени во планот за ремедијација од изведувачот и сите мерки кои беа побарани во тендерската документација, можноста за некакви емисии е сведена на минимум, практично невозможна, вели Мицковски.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

eighteen + eighteen =