Мизо: Активно да се работи на економските реформи, во кадарот и стручната работна сила за Македонија да биде поконкурентна бизнис дестинација

You must need to login..!

Опис

Извозот расте, индустриското производство е паднато. Пробелмите со пандемијата во нашата индистрија посебно компаниите кои произведуваат електорника во Европа започна во почетокот на јануари 2020, бидејќи целиот ланец на добавувачи во Кина целосно запре и ефектот почна да се чувстува од тогаш. Срединат ана март миантата година голем број на земјите целосно ги затворија своите економии и веќе тука имаше драстичен пад на нивото на производство, изјави во Утрински брифинг генералниот менаџер на „Костал“, Виктор Мизо.

Заздравувањето постоше некаде во четвртиот квартал минатата година. Почна да се гледа нешто што се насетуваше, проблем со електронските комоненти. Зошто овие компонети се толку важни. Секое модерно возило има минимум 100 микропороцесори во возилото кои прават аналитички операции. Она што се случи средината на минатата година – производителите на возила видоа колку брзо таа индустрија падна и малтене целосно ги откажаа своите нарачки од производителите на микропроцесори, а истовремено, почнаа да доминираат, телевизорите, телефоните, видео огрите, лап -топ… Целиот уддел на оваа индустрија е поголем од автомобилската индустрија, но не само тоа, авто-индустријата има и многу мали маргини, што значи дека не е доволно профитабилно за тие произведувачи на чипови да продаваат на производителите на возила. Има еден момент каде што тие не може да ги испорачаат потребите за авто-индиустријата и ние се соочуваме со немање на компоненти. Компоненти нема или треба да користиме авионски летови за да ни ги добавуваат на неделно или десет дневно ниво и стигнавме до момент кога Пежо кажа во нивното возило, електронската шалт табла ќе биде заменета со аналогно покажување на брзината, вели Мизо.

Добар ден во компаниите во Македонија имаат директна коминикација со крајните клиенти. Во среда ќе ни се јави компанија и ќе ни каже ние во петок средните три до пет дена нема да произведуваме и ние треба да видиме што ќе правиме со тие луѓе кои работат во тој специфичен сегмент.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

seventeen − 3 =