Медиумска сопственост во ново медиумско окружување, како публиката да добие квалитетни и разновидни програми, разговор со Д-р Трпевска

You must need to login..!

Опис

Кога ги правиме медиумските закони ние имаме некои цели што сакаме да ги постигнеме во реалноста. Во делот на Законот за медиуми и аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, што се однесува на медиумскиот плурализам има серија одредби кои имаат за цел да споречат т.н недозоволена концентрација на сопственоста, изјави во Утрински брифнг Д-р Снежана Трпевска.

Главен заклучок на нашата анализа на одребите на Законот е дека се многу рестриктивни, најрестриктивни дури и во регионот. Кога се дизајнираа овие одредби, дури од 2005-та целта е да се постигне плурализам – од една страна да имаме разновидни медиуми, а од друга страна да постигнеме и да има и витален пазар – економски да се одржливи медиумите. Наша оценка е дека ние имаме толку рестриктивни одредби во законот што тие не ја оправдуваат целта. Нашиот пазар ниту е економски оддржлив, преристриктивен, не дозволува концентрација и не дозволува окрупнување на капиталот. На мали и фрагментирани пазари со мал прилив од реклами, вкупен ефект од сите овие ограничувања е дека пазарот не може понатаму да се развива, вели Трпевска.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

four × 4 =