Мангутова – Стоилковска: Во С Македонија се точат квалитетни горива

You must need to login..!

Опис

Во земјава не се увезуваат нафтени деривати со низок квалитет и параметри кои не ги задоволуваат критериумите тврдат надлежните. Уверуваат дека се што ќе стигне до царина се проверува и доколку се утврдат неправилности и несоодветен квалитет не се пушта во внатрешен промет.

За да се засили ваквата контрола, но и да се убрза постапката, во Бирото за Метрологија е инсталирана нова лабораторија со која досегашните постапки за утврдување на квалитетот кои траеа и до три дена сега ќе се убрзаат на само неколку часа.

На оваа тема во Утрински брифинг разговаравме со д-р Бианка Мангутова – Стоилковска, менаџер за квалитет на овој лабораториски центар.

-Лабораторијата за тестирање на нафта и нафтени деривати во Бирото постои уште од 2019, но досега беше само во форма на мобилна метрологија, значи кобме кое што заедно со колегите од Државниот пазарен инспекторат одеше на терен.

-Сега имаме фиксна лабораторија која што се наоѓа како дел од нашиот лабораториски центар, дел од лабораториите за калибрација и тестирање, се наоѓа во зградата на Бирото за метрологоија и е опремена со нова мерна опрема, комплетно автоматизирана, со која ќе се тестира квалитетот на мазутот, согласно европскиот стандар кој што се однесува на квалитетот на маслата за горење.

-Сите методи на испитување согласно европскиот стандард, а тоа се соддржината на сулфур, кокс, пепел, вода, како и квалитативните својства на на маслата за горење, дестилацијата, густината, точката на палење, топлинската моќ на маслата за горење ќе бидат тестирани, вели д-р Бианка Мангутова – Стоилковска.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

twelve + one =